Çoğu insan makrome kelimesinin Arapça “püskül” anlamına gelen “migramah” kelimesinden geldiğini söylemektedir. 13. yüzyılda, Arap dokumacılar şal ve duvaklarda dekoratif saçaklar oluşturmak için makrome kullanmıştır.
Bununla birlikte, bazı insanlar da düğüm bağlamanın daha da geriye gittiğini, üçüncü yüzyıl Çin’ine kadar uzandığını iddia etmektedir. O çağda fenerler, sarkaçlar ve tören giysileri özenle düğümlenerek yapılırdı. Makrome teriminin, Türkçede “havlu veya peçete” anlamına gelen makrama kelimesinden alındığını söyleyen de vardır.
Makromenin kökenleri belirsiz olsa da Kuzey Afrika’dan, önce İspanya’ya, 15. yüzyılda da Fransa’ya yayıldı. Makrome, zaten düğüm anlamına gelen Fransızca bir kelimedir ve sanatın en eski formlarından birisidir. 16. yüzyılda İtalya’da popüler oldu. Oradan da, Avrupa çapında çoğaldı. 17. yüzyılın sonlarında, İngiltere Kraliçesi II. Mary, bu zanaata hayran kaldı ve böylece İngiltere’de de popülerlik kazandı.
Makrome, 20. yüzyılda popülaritesini kaybetmeye başladı ve öldü. 70’lerde, aniden canlandı ve dekorasyon ile modada yine tercih edilen teknik oldu. Makrome kemerler, yelekler, bikiniler, saksılıklar ve mobilya tasarımları patladı. Hatta New York Times, 1976’da bir makrame Noel ağacı hakkında haber bile yaptı.
Ne yazık ki bu patlama kısa sürdü. Makrome 1980’lerde yine piyasadan silinmek üzereydi. Son yıllarda, çoğunlukla sosyal medya aracılığıyla popüler hale gelen makrome artık geri döndü! Şu anda bu düğüm atma sanatı, herhangi bir çağdaş veya bohem alanın olmazsa olmazıdır. Çok yönlü bir dekoratif düğüm atma sanatı olan makrome, duvar süslerinden ve saksılıklardan tutun da bileklik ve küpe gibi takılara, cüzdanlara, kapı süslerine, anahtarlıklara, asma sandalyelere ve hatta giyim eşyalarına kadar her şeyi yapmak için kullanılabilir.
Tüm bu tasarımları ve daha fazlasını oluşturmak için benzersiz şekillerde bir araya getirilebilen düğümler, tasarıma doku ve sıcaklık katar. Makrome yapmayı öğrenmek kolaydır çünkü bir makrome projesi oluşturmak için sadece düğüm atma tekniklerini bilmeniz yeterlidir.
Nasıl makrome yapılacağını öğrenmeye başlamadan önce makrome malzemeleri hakkında bilgi edinilir ve bilinmesi gereken bazı yaygın makrome terimleri öğrenilir. İster ev için dekorasyon amaçlı olsun ister giyim ve süs eşyası üretme amaçlı, bir makrome tasarımı için farklı özelliklere sahip malzemelere ihtiyaç da vardır.
Makrome tasarımınızı tamamlamanızı sağlayacak tüm makrome malzemeleri ihtiyaçları, uygun fiyatla Ritzz.net sitesinden temin edilebilmektedir.
Makrome yapmaya merak salanların en çok sorduğu soru, makrome malzemeleri nereden alınır sorusu. Makrome malzemelerini hobi ve tuhafiye ürünleri satan her yerden temin edebilirsiniz.
Makromeye eğilimin artmasıyla bu malzemeler, farklı firmalar tarafından artık internet üzerinden de satılmaktadır. Geniş bir, kaliteli ve uygun fiyatlı makrome malzemeleri koleksiyon yelpazesine sahip Ritzz.net, ürün bolluğu, makrome trendine uygun ürünleri ve müşteri odaklı hizmetleri sayesinde makrome malzemeleri nereden alınır sorusunun en güzel cevabıdır ve en çok talep gören sitelerin başında yer almaktadır.
Makrome aksesuarları ve makrome malzemelerinin başında, makromeyi makrome yapan birbirinden farklı çeşitte, türde ve ölçüde makrome ipleri gelmektedir. Bu makrome ipleri sayesinde, birbirinden şık ve estetik makrome tasarımlar yaratmak mümkün olmaktadır.
Makromenin en elzem malzemesidir ip. Amaca uygun ipin seçilmesi, makrome yapımında oldukça önemlidir. Böylece, yapılacak tasarım hem kaliteli hem de düzgün gözükür. Eğer makrome yapmaya yeni başladıysanız, ince ip tavsiye edilmemektedir. Pek fazla önerilmez.
İnce ip yavaş ilerler ve motifin ortaya çıkması zaman alır. Bu da, makromeye yeni başlayanlar için sıkıcıdır. Çok fazla kalın ip kullanımı da, görünümün estetikliğini bozar. Yeni başlayanlar için orta kalınlıkta bir ip uygundur.
Kullanılacak kordon veya iplik türü, projenin görünümü açısından büyük bir fark yaratır. Düğümleme için özel yapım makrome ipleri vardır. Birçok projede iplik ve sicim de gerekebilir. Bileklik ve saç tokası gibi makrome projelerinde nakış ipi bile kullanılabilir. Ritzz.net sitesinden makrome ile birlikte gerekli olan tüm hobi malzemelerini edinebilirsiniz.
Diğer makrome aksesuarları ve malzemelerinden bazıları şunlardır:
Makrome yapımında kullanılan yardımcı gereçler içinde en çok kullanılan malzemeler halka ve boncuklardır. Boncukların plastik, ahşap ve cam çeşitleri bulunmaktadır. Metal veya ahşap çubuklar, ahşap emzik askıları, anahtarlık halkaları, makas, dikiş iğnesi, silikon yapıştırıcı, sabitleyici sıvı yardımcı makrome malzemeleri arasındadır.
Yüksek kaliteli ve uygun fiyatlı makrome malzemeleri ve aksesuarları arıyorsanız Ritzz.net size harika fiyatlarla en iyi makrome malzeme ve aksesuarlarını farklı modellerde sunar. Daha çok malzeme ve aksesuar için siteyi ziyaret edebilirsiniz. İhtiyacınız olabilecek tüm malzemeleri sitede bulabilirsiniz.
Yıllardır popülaritesinden bir şey kaybetmeyen ve hatta her geçen gün karşımıza çok farklı tasarımlar ile çıkan makromeler, bulunduğu ortama, kıyafete veya takılara etnik ve bohem bir hava katmaktadır. Makrome malzemeleri ile yaratıcılıkların konuşturulduğu, mükemmel tasarımlar ortaya çıkmaktadır.
Ritzz.net sitesinden, uygun fiyata temin edebileceğiniz kaliteli ve bol çeşitli makrome malzemeleri ve aksesuarları ile çok farklı makrome projelerine imzanızı atabilirsiniz. Her projenin size ait olması için onlarca varyasyonu vardır.
Düğümleme tekniğine alıştıktan sonra veya zaten alışıksanız bu, kaliteli malzeme ve aksesuarlar ile kendi desenlerinizi oluşturabilir ve ortaya gerçekten benzersiz tasarımlar çıkartabilirsiniz.
Bu tasarımlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
Makrome ile hayata geçirilebilecek tasarımların asla sonu yok. Ortaya çıkabilecek tasarımlar biraz da sizin yaratıcılığınıza kalmış. Makromeye merak salıp öğrenmek arzusunda olanların, ip veya kordon ve yukarıda sayılan malzemelere ek olarak edinmesi gereken birkaç basit şey daha var.
Çalışmanızın sabitlenebileceği bir pano, projenizi panoya, sabitlemek amaçlı pinlere ve selefon banda da ihtiyacınız olacaktır. Tüm bu makrome malzemeleri Ritzz.net sitesinden temin edilebilir.
Makrome yapmak istiyorsunuz ancak bunun, çok karmaşık olduğunu veya öğrenmenin zor bir hobi olabileceğini mi düşünüyorsunuz? Size şunu söyleyelim, makrome aslında oldukça basit ve göründüğünden daha az karmaşıktır.
Makrome hakkında en çok sevilen şeylerden birisi, çok çeşitli tasarımlara hayat veriyor oluşudur. Makrome ile yapılabilecek o kadar çok eğlenceli tasarım var ki saymakla bitmez. Ancak çoğu yeni makrome tasarımcısı, makrome malzemeleri içinde tasarımların olmazsa olmazı, vazgeçilmezi iplerden hangisini seçeceğinden emin değildir.
Makrome için herhangi bir makrome ipi çeşidini kullanabilseniz de, Ritzz.net yüksek kaliteli pamuklu ipler ile çalışmanızı önermektedir.
Pamuklu ipler, bir hata yaptığınızda çözülmesi kolaydır ve bu, yeni başlayanlar için mükemmel bir özelliktir. Aralarından seçim yapabileceğiniz farklı pamuklu makrome ip türleri vardır. Bu farklı pamuklu ip türleri arasındaki temel fark, bükülme ve oluşma biçimleridir.
Ritzz.net sitesinden hangi makrome ipi seçilirse seçilsin tüm ipler süper yumuşak, dayanıklı ve makrome tasarımlarınız için idealdir.
Makrome ipi nasıl seçerim diyorsanız, projeniz için hangi ipi kullanmak istediğinizi seçmek, 3 temel kavramdan oluşur:
Projeniz için mm olarak makrome ip kalınlığını belirlerken temel kural, küçük projelerde ince, büyük projelerde kalın makrome ip kullanmak olacaktır. Büyük bir projede küçük ipler kullandığınızda, çok fazla düğüm atmanız gerekeceğini ve düğümlerinizin daha az görüneceğini unutmayın.
Daha kalın makrome ipleri düğümlerinizi çok daha iyi gösterecektir ve sonunda istediğiniz şey de budur. Bir deseni takip ettiğinizde, aynı boyutta mm makrome ipleri kullanmanız önerilir.
Proje tipine göre bazı önerilen ip kalınlıkları şunlardır:
Duvar süsü, çanta, ayna, saksılık, sarkaç, abajur, gazetelik gibi projelerin yanı sıra halı, kilim ve hamak bile yapabileceğiniz makrome ipleri, çeşit olarak simli, kalın, ince, renkli ve büküm olarak 5’e ayrılır.
Tür olarak tarama ve büküm makrome ip olmak üzere 2 türdür. Makrome ipi projeme göre nasıl ölçebilirim diyorsanız yapmak istediğiniz parçanın uzunluğunu belirleyin. Çoğu durumda, makrome ipinizin kabaca, projenizin uzunluğunun yaklaşık dört katı olması gerekir.
İpinizin gerçek uzunluğunu hesaplarken önce kalıba bakmak önemlidir:
Kalınlıkları, yapıları ve uzunluklarına göre makrome ipleri Ritzz.net tarafından pamuk makrome ipleri, polyester makrome ipleri, 3 büküm taranabilir ipler ve tek burgu taranabilir makrome ipleri olarak gruplandırılmaktadır. 2 mm, 4 mm, 3 mm, 5 mm kalınlığındaki her çeşit ve her türden makrome iplerini Ritzz.net mağazasında uygun fiyata ve yüksek kaliteye bulmanız mümkündür.